Suara Pembaruan, 2009-07-22.


Ik ben het niet eens met de bommen


image_tempointeraktif_AbubakarBasyircom.jpg

Solo. Leider van Ponpes Ngruki Ustadz Abu Bakar Ba'asyir keurt de bomaanslagen niet goed zonder een lang voorafgegane waarschuwing of declaratie van oorlog. "Ik begrijp hun motivatie om zich tegen de vijanden van Allah te verzetten door middel van een zelfmoordbom. Maar de bomaanslagen van afgelopen week kan ik niet goedkeuren omdat er geen bekendmaking van een oorlog was," zegt Abu Bakar Ba'asyir tegen de SP in Solo, woensdag (22/7), reagerend op de actie van de bomaanslagen in het JW Mariott en het Ritz-Carlton, Mega Kuningan, Jakarta, vrijdag (17/7) j.l..

Abu Bakar Ba'asyir schat dat een tragedie zoals deze bomaanslag ook kan gebeuren als hijzelf wordt gedood en Ponpes Ngruki die hij heeft opgericht wordt gesloten. Zijn argument; omdat sinds het ontstaan van Indonesië de wet van Allah wordt bestreden.

"Zodat immers echt wel een ramp als deze opnieuw kan gebeuren als dit land niet terugkeert tot de sharia," zegt hij.

Volgens Ba'asyir is de bomexplosie die door veel groepen wordt bekritiseerd niets anders dan een natuurramp omdat dat ook een onheil is. Ba'asyir zet uiteen dat de ramp is aangekomen als een waarschuwing van Allah omdat er een partij is die de wet van Allah minacht. Een onheil als deze kan van alle kanten komen, het kan komen uit de natuur en het kan komen van de mens," zegt hij.

Hij verduidelijkt dat ook al worden de mensen van de aanslagen gevangen genomen en in de gevangenis gegooid, de huisvesting van de godsdienstscholen gesloten en de geloofverbreiders worden gedood, een bomaanslag toch nog kan geschieden." Dat is een waarschuwing van Allah, omdat sedert het tijdperk Soekarno tot aan deze van Yudhoyono altijd de wet van Allah wordt geminacht, omdat het tijdperk van Soekarno heel hard was voor de Islam," zegt hij.

Oud leider van de raad van de Mujahiddin Indonesië (MMI) die al eens contact had met de veiligheidsdiensten aangaande de Bali bom I in het jaar 2002 bekent dat hij niets weet van de bomaanslagen in het Mariott en het Ritz Carlton. Maar hij vermoedt dat de daders agenten van de CIA waren, omdat de beveiliging in de twee hotels heel streng was. "Hoewel naar verluidt het materiaal al zou zijn afgenomen, een mens met één spijker bij zich komt nog niet binnen, verdenk ik de CIA alleen ervan het gedaan te hebben," zegt hij.

Hoewel die explosies worden beschouwd als een symbool van de Verenigde Staten die tot nu toe altijd worden aangeduid als onze vijand, geeft hij toe, zijn deze gebeurtenissen nadelig voor hemzelf. In feite, vervolgt hij, is er geen enkele groep die genoemde bomaanslagen ten goede komt, ook de daders niet. "Iedereen heeft er schade van, alle groepen zullen de gevolgen van de bomaanslagen voelen," vertelt hij erbij.

Ba'asyir erkent dat hij weer in de gaten zal worden gehouden door de veiligheidsdiensten in verband met de genoemde affaire zoals altijd bij een terreuractie. Terwijl hijzelf op generlei wijze aandeel heeft in genoemde gebeurtenissen waartoe de bomaanslagen horen die negen mensen doodde. " Ik heb geen enkel aandeel hoe dan ook. Ik ben een heel zwak mens. Als men mij wil vermoorden; stuur maar een agente om me de keel af te snijden. Vast en zeker. Maar zij zijn al helemaal de kluts kwijt," zegt hij.

Hij voegt er aan toe, toen de genoemde bom afging door een jonge man van de Islam tegen Amerika, was hij het eens met het plan van de daders. Maar hij wijst de manier van de bomaanslagen af. "Wanneer men bomaanslagen wil doen moet men ver van te voren de oorlog bekend maken en niet zoals nu is gebeurt, is Ba'asyir, oprichter van de nieuwe organisatie Jamaah Anshorut Tauhid, beslist.


Niet elkaar beschuldigen

De politiek waarnemer van de universiteit Islam Negeri Syarif Hidayattulah, Bahtiar Effendi, doet ondertussen een appel op de bevolking elkaar niet te beschuldigen aangaande de terreuraanslag in het vaderland. Die houding zal slechts onzekerheid en onrust onder de bevolking teweegbrengen.

Alle mensen, waaronder de regering, moeten elkaar niet gaan lopen beschuldigen. De verklaring van president Susilo Bambang Yudhoyono waarin de bomaanslagen van een paar dagen geleden verbonden werden met de ontevredenheid over de verkiezingsuitslag heeft al voor veel discussie en verwarring onder de bevolking gezorgd," zegt Bahtiar tegen de SP, op woensdagochtend.

Volgens hem moet de bevolking de politie haar gang laten gaan, het 88-ste detachement en andere aan hen verbonden groepen conclusies laten trekken uit indicaties, gegevens en bewijzen die zij met hun navorsingen hebben gekregen.

Zij hebben de middelen en de capaciteiten om het onderzoek te doen, zodat wij alle opgaven aan hen kunnen overlaten," zegt Bahtiar die de aanslagen op het JW Mariott en het Ritz Carlton hard veroordeelt.

Maar hij wijst het commentaar over de mogelijkheid van een nieuwe bomaanslag zoals gelanceerd door Abu Bakar Ba'asyir af. "Dat wil ik helemaal niet overwegen. Vast staat dat de genoemde terreuraanslag niet kan worden goedgepraat op wat voor gronden ook," is hij duidelijk.